Rabu, 29 April 2015

4 Khasiat GLA untuk Kulit yang Semua Wanita Pasti Inginkan

Semua wanita suka cantik. Badan cantik, mata cantik dan kulit cantik.

Kajian di University New York kata kita ada 7 saat untuk first impression kepada seseorang dan orang akan tengok kulit dulu untuk gambarkan kita menarik atau tak.

Masa kita kecil, kulit mulus dan cantik. Bila dah masuk umur 20an, mulalah adagaris halus dekat muka, kulit makin kering. Bila dah hampir menopause lagi dasat. Kulit kedut-kedut, kering melampau dan kusam.

Argh.

Ada satu jenis asid lemak dalam badan, bila dia kurang dalam badan, boleh mendatangkan banyak masalah kulit, psoriasis, ekzema dan kulit berkedut. Tapi AWAS, bukan sebarang asid lemak ni.

Nak tahu apa asid lemak tu?
Ya. ia adalah Gamma Linolenic Acid( GLA)

Kenapa GLA penting? Sebab ia banyak berkait dengan kecantikan wanita.
Wahh. Mesti teruja nak tahu kan?


Jom cek 4 khasiat dan kelebihan GLA terutama untuk kulit







Khasiat 1: GLA adalah rahsia kulit glowing dan nampak lebih muda. 
Ada satu kajian di mana sekumpulan wanita ambil makanan tambahan GLA, kurang dari 60 hari didapati kulit mereka tak hilang kelembapan. Moist dangebu je.

Satu pertiga daripadanya yang ada masalah rashes kulit dan gatal-gatal,hilang dah gatal-gatalnya. Kulit mereka pun tak berapa kering dan nampak glow.






Khasiat 2: Wanita Menopause dan Kulit
Bila dah menopause, ada satu enzim dalam badan yang tukarkan asid lemak ni dari makanan dah tak berfungsi. So, GLA dalam badan pun kurang. Sebabkan GLA kurang, kulit pun akan mula kusan dan berkedut apabila fasa menopause. Wanita menopause sering tertekan melihat kulit merekabertambah kering dan kasar. 

Untuk kembalikan kelembapan kulit, wanita menopause perlu ambil GLA.Kesan lebih parah pada kulit kering adalah dengan terjadi ruam dan ekzema.






Khasiat 3: GLA bantu kurangkan ruam kulit dan ekzema
GLA bukan sahaja penting nak elak kulit berkedut dan kering, ia juga boleh bantu kurangkan kehilangan air dari kulit. Masalah kulit seperti ekzema, psoriasis, rosacea, dermatitis, jerawat dan kulit kering terjadi bila GLA dalam badan kita kurang.

60 pesakit diberi 500mg GLA sehari untuk masalah ekzema dan 90% mengalami pemulihan dalam 12 minggu.







Khasiat 4: GLA dan sunburn
GLA juga boleh kurangkan masalah keradangan dan sunburn pada kulit disebabkan gelombang UV. Satu kajian di Scandinavian menunjukkan mereka yang ambil GLA supplement boleh kurangkan kesan UV pada kulit. Kulit lambat menjadi merah dan pedih terbakar. Siapa yang malas nak pakai krim elak sunburn, boleh ambil GLA untuk penjagaan kulit dari dalam.




GLA SHAKLEE
Dapatkan GLA Shaklee untuk kesan kulit yang glowing dan cantik. Hanya RM96.73untuk sebotol. 60 biji




Testimoni 1


Testimoni 2



Berminat??


Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:



♥ sms/whatsApp: 0199426177

COD:PULAU PERHENTIAN,BESUT TERENGGANU

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

Jika anda ingin menikmati harga penjimatan potongan harga (diskaun) sehingga 20%, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee. Keahlian RM79.50 dan RM90.10 sahaja seumur hidup dan anda berpeluang menikmati lebih banyak keistimewaan lain selepas mendaftar sebagai ahli nanti

Selasa, 28 April 2015

7 Kriteria Wajib ada dalam Soy Protein Yang Berkualiti dan Terbaik!

Kita sudah sedia maklum yang protein sangat penting dalam diet harian kerana kita adalah protein. Tidak percaya?Tulang, kulit,rambut, otot-otot dan organ diperbuat daripada protein. Manakala plasma,antibodi,enzim dan hormon terbentuk daripada protein. Sel-sel yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti membina sel-sel baru, menggantikan tisu-tisu tua dan menggantikan tisu-tisu rosak serta usang.


TETAPI, bagaimana untuk memilih soy protein yang terbaik dan berkualiti? Terdapat banyak produk di pasaran sehingga kita jadi rambang memilih dan kemungkinan tidak jadi membeli keran tidak tahu yang mana satu untuk dipilih.

Mari kita lihat apa 7 kriteria WAJIB ada dalam Soy Protein yang berkualiti dan terbaik.

*Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni. 

*Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~ Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.

*Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped. 

*Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang 

*Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat. 

*Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result

*Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy perotein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium.


Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:


♥ sms/whatsApp: 0199426177

COD:PULAU PERHENTIAN,BESUT TERENGGANU

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

Jika anda ingin menikmati harga penjimatan potongan harga (diskaun) sehingga 20%, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee. Keahlian RM79.50 dan RM90.10 sahaja seumur hidup dan anda berpeluang menikmati lebih banyak keistimewaan lain selepas mendaftar sebagai ahli nanti

KENAPA RAHIM BENGKAK?

Di sini saya kongsika dengan lebih banyak gambar ilustrasi yang dapat memberi info
 lebih jelas kepada anda semua.

Ini adalah gambarajah struktur rahim seorang wanita. Ini 'rumah' kita semua selama 
40 minggu. Kalu anda lahir tak cukup bulan, kurang la sikit minggu nya.. hihi :)





Secara anatominya, sistem reproduktif kita terdiri dari :

Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)

Kilang telur = Ovari.

Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar,
 so mereka akan just kata 'rahim'.

So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis
sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak? Ini memudahkan
 anda untuk mendapatkan konsultansi atau pandangan dari pakar.
 Lebih baik jika dapat disertakan gambar dari ultrasound yang telah dibuat.



Ok,

Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu
diperkatakan sebagai 'rahim bengkak'.

Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya
 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis
oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. 
(Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569).

Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

[ gambar yang ketumbuhan yang putih-putih dibawah ini adalah contoh fibroid ]



Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintis yang pasti apakah
 yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cycts ini berlaku.
 Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak
di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau
 apa-apa supplement.

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst
berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor.

Antara 4 Faktor Utama adalah  :

1. Hormon Estrogen yang berlebihan.

- fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen.
 Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang,
 anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.

Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami
masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.

Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan
 ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.


2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.
Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang terdapat dalam
 persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan).

Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan.
Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

- phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
- racun serangga (pesticides)
- tobacco by products.






3. Obesiti.

- Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem
 yang kita panggil 'Endocanabinoid system'. Sistem ini akan
 mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh
menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko
 untuk mendapat pelbagai jenis kanser dan juga pelbagai
 penyakit kronik yang lain.

Peningkatan 5kg sahaja dari berat badan ideal juga
 menyebabkan risiko kematian pramatang meningkat.




4. Genetik

- Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai
penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.





Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?

Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda.
Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia
semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.

Antara simptoms-simptoms fibroid /cyst adalah :

- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
-sakit ketika hubungan kelamin
- perut membuncit
- pendarahan abnormal



Perlukah Pembedahan?

Pada kebiasaannya, tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak
 mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika fibroid menyebabkan
 pendarahan yang berterusan atau menyebabkan gangguan
kepada fungsi sistem lain seperti saluran kencing, sistem
usus dan sebagainya. Berbincanglah dengan doktor pakar
anda, kemungkinan besar  anda perlu melakukan pembedahan.




Huhu... kalu boleh tak mau la di bedah kan? Sakit tuh...


So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?

Kita boleh mengambil beberapa langkah untuk mencegah sebenarnya.
Ini sangat penting jika anda telah di diagnosis mempunyai  fibroid atau cyst.
Antara langkah yang dapat membantu adalah :

1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti :
 Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng,
makanan dan minuman bergula, karbohidrat ringkas , salt, kafein dan alkohol.

2. Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen.
Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.

3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen
berlebihan dalam badan - fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan
 fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan
 tahap xenoestrogen dalam badan.

4. Kawal berat badan

5. Tidak merokok atau tidak menjadi perokok pasif. Minta tolong
pada suami untuk berhenti jika dia masih merokok.

6. Elakkan penggunaan kosmetik, bahan pencuci, penggunaan
 plastik atau polisteren untuk makanan dan banyak lagi sumber xenoestrogen.



Ok, selain itu, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?

Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang positif dan
ada yang tidak menyokong.

Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai fibroid tidak
 boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan
 Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.

Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang
mengamalkan pengambilan soya Sebagai makanan utama mempunyai
kadar penyakit kanser rahimyang sangat rendah berbanding negara
yang tidak mengambil soya langsung.

(Michael T. et al, 2012), Candangan yang mengatakan pengambilan
soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau
 fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai 
kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy 
phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid 
tetapi ia mempunyai kesan'anti-estrogen' di mana ia membantu
 mengecutkan fibroid. 
 Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang
 tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).

Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik.
 Cadangan pengambilan antara 45 - 90mg soy sehari.

Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.



Antara Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang
mengalami fibroid atau cyst :

1. Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu
 detoxification estrogen - melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.

2. Immune enhancing nutrient - coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc

3. Omega 3 (EPA + DHA) - antiinflammasi.

4.Liver enhanced detox supplements - milk thislte, dandelion dan artichoke.

5. Vitamin B - membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.

6. Grape seed extract - strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi

7. Green tea - powerful antioxidant
GLA boleh ke?

- GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan radang dan
 membantu kestabilan hormon.

-GLA dari sumber minyak borage adalah yang terbaik berbanding dari EPO.
  Epo juga omega 6 yang bagus tetapi mengandungi kandungan GLA
yang lebih rendah. Pastikan anda memperoleh supplements dari
sumber yang premium dan natural. 

-Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak
 jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi
omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang
 dan menyebabkan keradangan.

Hati-hati dalam penggunaan minyak yg kita goreng,
kerana ini antara sebab fibroid dan cyst boleh semakin membesar.

Ramai yang tanya nak guna minyak masak apa yang terbaik?

Ok, frankly, semua minyak masak yang terproses atau 'refined oil'
adalah tidak baik untuk kesihatan. The best memanglah
gunakan cara rebus, steamed atau roasted. Tapi saya faham,
sebab kita dah dibesarkan dengan cara orang melayu yang
menggoreng, nak cari yang bergoreng juga..huhu

The best memang la olive oil for cooking dan Unrefined coconut oil.
Ideally jika dapat menggunakan minyak ini. Minyak ini adalah lebih
stabil pada suhu yang tinggi dan seperti biasa, yang baik mmg
la agak mahal berbanding minyak biasa.

Untuk itu, anda boleh menggunakan minyak sawit tetapi pastikan
 hanya digoreng sekali sahaja. Jangan  gunakan berulang-ulang.
Minyak yang digoreng berulang-ulang telah bertukar sifat menjadi
transfatty acid. Becareful of that.

Ataupun, sekarang ni kan dah ada advances in cooking method,
gunakanlah 'Air Fryer' - much better, sebab goreng tidak menggunakan minyak.

Carta di bawah ini adalah details explaination tentang jenis-jenis minyak
yang sihat. Nampak berserabut sikit, tapi very good explaination.





Ok,

Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua.
Feel free utuk kongsikan info ini jika anda rasa ia boleh membantu
rakan-rakan dan keluarga tersayang anda.

Take care of your health.

'Kesihatan Adalah Kekayaan'

Wallahualam.

CREDIT DR MALINDA


Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:



♥ sms/whatsApp: 0199426177



COD:PULAU PERHENTIAN,BESUT TERENGGANU

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan
 setiap pembelian khas untuk anda!

Jika anda ingin menikmati harga penjimatan potongan harga (diskaun)
 sehingga 20%, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee. 
Keahlian RM79.50 dan RM90.10 sahaja seumur hidup dan 
anda berpeluang menikmati lebih banyak keistimewaan
 lain selepas mendaftar sebagai ahli nanti


PERNIAGAAN BOLEH DIWARISI- KELEBIHAN DAN KEUNTUNGAN BERPANJANGAN!

MENDAFTAR KEAHLIAN DENGAN SHAKLEE : KELEBIHAN DAN KEUNTUNGAN BERPANJANGAN!

UNTUNGNYA!
Assalamualaikum.
Tak sabar rasanya nak update entri pasal untungnya mendaftar keahlian dengan Shaklee!
Alhamdulillah, sepanjang saya mendaftar (dah setahun) memang banyak benda saya dapat dan belajar especially interms of niat saya nak tambah duit poket. Hehehe...
Ramai tanya saya, bagus ke buat bisnes Shaklee? Bagus ke pulangannya? Murah sgt ke harga yang boleh kita dapat bila kita join membership Shaklee ni?TApi saya join shaklee dengan FREE MEMBERSHIP okeh..macam mana tu?
Jawapan saya mudah je.

JOM JOIN DULU, BARU TAHU APA YANG SHAKLEE TAWARKAN!
Tapi, secara basicnya keuntungan yang korang boleh dapat once join Shaklee dengan hanya bermodalkan RM79.50 bagi Semenanjung Malaysia dan rm90.10 bagi Sabah dan Sarawak untuk bag permulaan bisnes Shaklee adalah:
1- Dapat harga barangan (produk Shaklee) dengan harga paling rendah!
2- Pembelian mudah secara online/offline. Produk akan dihantar terus kerumah anda!
3- Setiap barangan mempunyai point dan korang boleh kumpul point tersebut setiap bulan
4- Bonus Shaklee dari point terkumpul setiap bulan (menepati minimum point yang ditetapkan)
5- Berpeluang menjana pendapatan tambahan
6- Bonus dari untung jualan (bonus Shaklee dengan bonus jualan lain tau so mmg korang akan enjoy more bonus!)
7- Penjimatan berganda (beli 6 percuma 1 atau beli 2 diskaun 5%) untuk produk promosi setiap bulan dari Shaklee.
8- Berbisnes tanpa perlu keluarkan modal ataupun menyimpan stock.
9- Bonus 3C (cash, car, convention) bersama empayar bisnes Shaklee
-Berpeluang mendapat pengiktirafan sejajar dengan usaha dan kenaikan pangkat.
MANFAAT LAIN
● Berpeluang belajar ilmu perniagaan baru dengan leader hebat Shaklee
●Konsultansi percuma setiap hari
●Bisnes coaching paling mudah secara online/offline
●Korang akan di add dalam group terbaik untuk bisnes Shaklee
●Berpeluang membantu orang lain menjadi lebih sihat dan ceria

SIAPA YANG BOLEH MENDAFTAR?
1- Sesiapa sahaja yang berumur 18 tahun dan ke atas
2- Lelaki ataupun perempuan
3- Mereka yang mementingkan kesihatan dan mahukan produk kesihatan dengan harga mampu milik dan berterusan
4- Mereka yang mahu menambah pendapatan tambahan
5- Pelajar
6- Surirumah
7- Mereka yang memang bekerjaya
8- Mereka yang ingin membantu meringankan beban keluarga
9- Mereka yang ada bakat berniaga
10- Mereka yang rajin berusaha dan sentiasa tidak pernah putus asa!

SO, apalagi? Jom mendaftar!
Tak rugi ok, dan saya akan bantu sampai korang rasa selesa dan rasa kemanisan bisnes ini!
Hubungiku for more details ya!



Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:



♥ sms/whatsApp: 0199426177

COD:PULAU PERHENTIAN,BESUT TERENGGANU

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

Jika anda ingin menikmati harga penjimatan potongan harga (diskaun) sehingga 20%, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee. Keahlian RM79.50 dan RM90.10 sahaja seumur hidup dan anda berpeluang menikmati lebih banyak keistimewaan lain selepas mendaftar sebagai ahli nanti






Ahad, 26 April 2015

JIKA BENAR SHAKLEE PENYEBAB KANSER?MANA BUKTINYA?


Assalamualaikum pembaca..
Didoakan semoga pembaca dimudahkan urusan & dimurahkan sezeki, amiin...

Wuuu..kecoh dan menjadi viral di laman Muka Buku 'FB', apabila seorang cikgu yang mengatakan selepas mengambil supplemen Shaklee, rahim beliau terus membengkak...

Saya ni baru sahaja hendak berjinak-jinak dengan Shaklee...lepas satu kontroversi, ada lagi kontroversi baru, apapun, saya yakin produk Shaklee adalah yang terbaik, inshaAllah.. Saya yakin bukan kerana teori kosong atau sekadar cakap-cakap orang, tetapi selepas menjadi pengguna Shaklee. Memang nampak hasilnya, Alhamdulillah, semua yang terjadi adalah dengan izin Allah, kita hanya berikhtiar...

Berkaitan isu ini juga, saya tertarik dengan satu jawapan daripada 'pengkomen' yang menulis di status guru tersebut : 


Puan Noraini Babyana menulis: 
Salam......tahun 1992 saya dibuang ovari sebelah kiri....selepas beberapa tahun saya alami masalah haid tidak teratur dan haid berterusan.....doktor kata ovari kanan jg ada cyst (2006). Saya takut dibuang lagi ovari kerana itu sangat penting untuk wanita.  Saya cuba cara suplemen, dan ambil GLA Shaklee.  3 bulan juga haid asyik keluar, lepas itu ok semula, dan sampai sekarang saya masih ambil GLA.  Pendapat peribadi saya,mungkin fibroid tu atau Cyst memang dah ada sebelum ambil GLA cuma kecil dan tiada simptom, tetapi bila ambil GLA, hormon mula aktif dan menyebabkan simptom dapat dikesan.  Kerana dahulu ada satu kes juga, wanita ada fibroid selepas sebulan ambil Herbal***, namun jawapan pakar, fibroid ambil masa yang agak lama untuk tumbuh.... So takut jgk kena saman balik. 

Cuba bincang dengan lawyer, doktor n buat saluran yg betul. Sebab saya melihat masalah itu begini: 
"Anda ambil supplement untuk hamil"
- Bererti anda tidak subur atau ada masalah rahim (Punca belum hamil)
- Kedua, tentang percampuran produk. (Ini lagi bahaya sebab Shaklee akan saman semula)
- Takut nanti yg beriya2 komen sama x bantu cikgu time perkara berbangkit...
Paling elok, minta laporan doktor, minta nasihat lawyer...klu betul salah produk itu kuat boleh di dakwa, alhamdulillah... Mungkin produk2 begini harus melalui perbincangan dengan doktor dahulu.  Semoga cepat sembuh cikgu..
 -------------------

Saya kongsikan satu entri daripada seorang pengedar Shaklee, yang mana saya kongsikan kembali di entri ini. (Tarikh tulisan beliau adalah pada 3 September 2014, Rabu)
Credit untuk penulis asal : Tuan Faizalfairuz.com

.......................................

FUH! SHAKLEE PENYEBAB RAHIM WANITA BENGKAK ?!!!



As salam

Salam sejahtera kepada semua. Semoga anda sihat sejahtera di samping keluarga tercinta.

Sentiasa bergerak aktif untuk membakar lebih kalori dan makan secara sederhana. Ingat pesan Nabi Muhammad SAW, 1/3 untuk makanan, 1/3 untuk air dan 1/3 untuk udara. Jangan semua 3/3 untuk makanan semata mata. Kalau tak ikut sunnah, itulah jadinya pelbagai penyakit kepada diri kita.

Malam ni, ada member saya PM dalam FB bertanyakan isu SHAKLEE PENYEBAB KANSER. Hurmm macam macam isu yang timbul hampir setiap bulan.

Saya jarang melatah hanya disebabkan tajuk tajuk seperti ini. Lazimnya masyarakat kita hanya baca tajuk tetapi tidak baca isi.

Jika dikatakan 'Lembu Boleh Bertelur' pun silap silap terus kita percaya sebab ianya SENSASI berbanding kita bagitahu 'Lembu Boleh Melahirkan Anak Lembu' .... bunyi macam biasa ja kan !!!!

Ok let's back to this topic. Isunya timbul apabila seorang pengguna Facebook yang merupakan seorang Guru telah meletakkan post ini di Wall Facebook miliknya.

Tarikh 3 September 2014
Ok untuk mengetahui dengan lebih lanjut apakah sebenarnya gambar gambar yang diletakkan di Wall facebook itu, boleh tengok di bawah ini;







APA JAWAPAN SAYA?

Sebelum saya memberi pandangan saya, jom kita tengok dulu beberapa jawapan daripada pengguna pengguna Facebook yang lain di laman Facebook milik si 'Cikgu' ini.



CIKGU .... PANDANGAN IKHLAS SAYA

Untuk pengetahuan cikgu, saya bukanlah di sini untuk menidakkan kebenaran yang cuba disampaikan oleh cikgu. Jika saya la menjadi agen yang menjual supplement tersebut kepada cikgu, pasti saya akan memberi maklum balas yang TERBAIK kepada cikgu kembali, mungkin bermula dari awal lagi bila saya nak menjual Set Vitamin tersebut kepada cikgu.

Saya terpaksa mengakui sememangnya bukan semua agen Shaklee mempunyai pengetahuan mengenai kesihatan. Demi mencari sesuap nasi bagi diri sendiri dan keluarga, ramai mengambil langkah untuk buat bussiness. Ada yang suri rumah, kerani dan lain lain yang berbeza dunia mereka dengan bidang kesihatan. Mungkin tidak sesuai untuk saya menjadi wakil kepada agen tersebut untuk meminta maaf kepada cikgu.

Tapi ternyata agen Shaklee tersebut tidak sama dengan saya dan kawan kawan yang lain. Mungkin bila pertanyaan cikgu tidak diendahkan, malah dikatakan membuat fitnah, jika saya menjadi cikgu pun, mungkin saya juga akan marah seperti cikgu. Takut jugak tengok cikgu marah seperti dalam Post di bawah ini;


KITA SAMA SAMA MENCARI REZEKI

Saya juga ramai kawan yang menjual supplement supplement yang lain, tetapi saya sedikit pun tidak pernah memperlekehkan bussiness kawan kawan saya kerana saya sedar rezeki itu datang dari Allah SWT.

Sejauh manapun kita berusaha jika ditakdirkan rezeki itu bukan milik kita, memang selama lamanya tidak akan menjadi milik kita.

Cikgu juga merupakan usahawan produk untuk menurunkan berat badan iaitu Ultra Shape.



Rupa rupanya kita di gelanggang yang sama dengan produk yang berlainan. Semoga niat kita bersama untuk buat bussiness diberkati Oleh Allah SWT.

Mungkin produk kami bukan produk Bumiputera, produk kami datang daripada USA, sebuah negara yang katanya menyokong Yahudi. Mungkin cikgu marah dengan USA sebab serang Palestin. Saya dapat tengok sejak pertengahan bulan Ogos pun cikgu dah menyebarkan propaganda propaganda ini.



Owh baru saya perasan, rupa rupanya cikgu sejak dari awal lagi telah membenci kami. he he he. Tak baik benci teruk teruk nanti akan jatuh sayangnya !!!!

BEGINILAH CIKGU .....

Apa yang berlaku antara cikgu dan agen Shaklee tersebut biarlah menjadi isu cikgu dengan agen tersebut.

Sebab jika saya, saya memang tak boleh nak terima bulat bulat apa yang cikgu cuba propagandakan. Ini berdasarkan sebab;

1. Bukti yang cikgu tunjukkan adalah tidak telus kerana kenapa perlu sembunyikan nama pengadu yang bermesej dengan cikgu.

2. Cikgu juga merupakan usahawan produk supplement kesihatan iaitu Ultra Shape. Saya juga agak 'curious' dengan produk cikgu kerana saya tak pasti adakah ia telah menjalani beribu ribu ujian klinikal seperti mana produk Shaklee? Yang lebih membimbangkan adakah cikgu juga turut mengambil produk tersebut? Saya juga boleh katakan cikgu mungkin berpenyakit kerana produk tersebut !!!!!

Cikgu kata cikgu ambil supplement Shaklee awal Ramadhan (awal Bulan Julai) dan STOP 29 Ogos 2014.


Tapi dalam pertengahan Bulan Ogos cikgu dah mula membenci Shaklee dengan mengatakan Shaklee membantu Israel !!!! Dalam membenci cikgu masih makan supplement Shaklee sehingga 29 Ogos 2014. Hurmm .....

3. Adakah mungkin rahim cikgu sememangnya dah bengkak sebelum ini, mungkin rahim cikgu yang bermasalah sebelum ini. Adakah terdapat sebarang pembuktian yang rahim cikgu ok sebelum ini?

Saya bukan berniat hendak membuktikan cikgu tidak bersalah. Tetapi saya juga orang yang bekerja dalam kesihatan. Dalam masa 2 bulan cikgu makan supplement Shaklee cikgu dah membuat anggapan semua ini disebabkan oleh Shaklee !!!


Cikgu perlu buktikan dengan apa jua kajian klinikal yang mana makanan tambahan boleh memberi kesan kepada pembengkakan Rahim jika diambil dalam tempoh hanya 2 bulan ?!!!!

Saya mungkin akan menjadi lebih hormat kepada cikgu jika cikgu dapat buktikan sememangnya hanya supplement Shaklee yang telah menyebabkan cikgu jadi seperti itu. Buat ujian, buat pemeriksaan. Ini baru setakat mendapatkan pemeriksaan di klinik yang 'pakar', cikgu telah membuat persepsi sendiri. Lagipun doktor tu hanya bagi kat cikgu Asid Folik dan Kalsium kan .... !!!! 

Untuk seorang pesakit itu dikatakan mempunyai kencing manis sekalipun, ia bukan mengambil masa 2 - 3 bulan tetapi penyakit itu hanya dapat dikesan setelah 5 - 10 tahun lamanya. 

CIKGU ...... CIKGU ....... CIKGU .......

Jika benarlah bagai di kata, cikgu mungkin ada yang tidak serasi dengan beberapa nutrisi yang terdapat dalam supplement Shaklee.

Mungkin jugak cikgu turut mengambil supplement lain.

Mungkin jugak cikgu berdendam dengan Agen Shaklee tersebut.

Mungkin juga sebab cikgu marah Shaklee yang katanya menyokong Israel.

Kalau nak dibandingkan kes cikgu ini, banyak lagi testimoni lain yang membuktikan sebaliknya. 



Saya telah menggunakan penaakulan fikiran saya yang waras dalam membantu cikgu mencari penyelesaian terbaik. Mungkin saya boleh marah dan maki cikgu menggunakan cara yang digunakan oleh cikgu, tetapi saya tak mungkin akan berbuat demikian.

Saya tidak bertanding untuk membuktikan cikgu bersalah atau berniat untuk membuatkan cikgu menukar persepsi cikgu. 

Mungkin cikgu boleh renung kembali Posting yang cikgu buat dalam facebook cikgu sendiri;


Wallahua'lam





Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:



♥ sms/whatsApp: 0199426177

COD:PULAU PERHENTIAN,BESUT TERENGGANU

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

Jika anda ingin menikmati harga penjimatan potongan harga (diskaun) sehingga 20%, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee. Keahlian RM79.50 dan RM90.10 sahaja seumur hidup dan anda berpeluang menikmati lebih banyak keistimewaan lain selepas mendaftar sebagai ahli nanti